ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΡΟΚΙΔΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ 

Επιμέλεια:Σπύρος Πάγκαλος (Χημικός)

Α. Εργαστηριακός οδηγός

Στόχος

Να αποδειχθεί ότι οι πρωτεΐνες καταστρέφονται με την θέρμανση ή με την επίδραση χημικών αντιδραστηρίων

Ανίχνευση ύπαρξης πρωτεϊνών.

Εισαγωγικές γνώσεις

Η δομή των πρωτεϊνών καταστρέφεται με την έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες και με την επίδραση σε αυτές αντιδραστηρίων (π.χ. κάποιου οξέος που μεταβάλλει το pH του διαλύματος). Η καταστροφή της δομής τους έχει σαν αποτέλεσμα την μεταβολή των ιδιοτήτων τους (π.χ. της διαλυτότητάς τους, της υφής τους κλπ).

Οι πρωτεΐνες  σε αλκαλικό περιβάλλον σχηματίζουν με ιόντα χαλκού Cu++ σύμπλοκες έγχρωμες χημικές ενώσεις (αντίδραση Biuret ή διουρίας)[1].

Με την προσθήκη πυκνού νιτρικού οξέος σε πρωτεΐνες παράγεται χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα που γίνεται πιο έντονο μετά από θέρμανση (αντίδραση ξανθοπρωτεΐνης)[2].

Με το βρασμό πρωτεΐνης με διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου, παρουσία άλατος του μολύβδου παράγεται μέλαν ή καστανό ίζημα (αντίδραση θειούχου μολύβδου)[3].

Απαιτούμενα όργανα και υλικά

Δοκιμαστικοί σωλήνες

Γάλα

Στήριγμα δοκιμαστικών σωλήνων

Ασπράδι αυγού

Λαβίδα ξύλινη Ζελατίνη

Ράβδος ανάδευσης γυάλινη

Διάλυμα θειικού χαλκού (CuSO4)

Λύχνος

Διάλυμα υδροξειδίου νατρίου (NaOH)

Πυκνό διάλυμα νιτρικού οξέος (ΗΝΟ3)

 

Διάλυμα οξικού μολύβδου (CH3COO)2Pb

ΟΔΗΓΙΑ

Κροκίδωση πρωτεϊνών

1.    Προσθέτουμε 2 mL ασπραδιού αυγού σε ένα μεγάλο δοκιμαστικό σωλήνα και προσθέτουμε 10 mL νερού αναδεύοντας με υάλινη ράβδο.

2.    Προσθέτουμε από 3 mL του παραπάνω διαλύματος σε τρεις μικρούς δοκιμαστικούς σωλήνες.

3.    Στο πρώτο σωλήνα τον θερμαίνουμε σε λύχνο, στο δεύτερο προσθέτουμε πυκνό θειικό οξύ και στο τρίτο υδροξείδιο του νατρίου.

4.    Παρατηρούμε την κροκίδωση της πρωτεΐνης (αλβουμίνη).

Αντίδραση Biuret

1.    Προσθέτουμε 1 mL ασπραδιού αυγού σε ένα μεγάλο δοκιμαστικό σωλήνα και προσθέτουμε 5 mL νερού αναδεύοντας με υάλινη ράβδο.

2.    Προσθέτουμε 1 mL διαλύματος καυστικού νατρίου ανακατεύοντας καλά.

3.    Προσθέτουμε σταγόνα - σταγόνα  υδατικό διάλυμα θειικού χαλκού. Παρατηρούμε την εμφάνιση χαρακτηριστικού ιώδους χρώματος.

Αντίδραση ξανθοπρωτεϊνών

1.    Προσθέτουμε 1 mL ασπραδιού αυγού σε ένα μεγάλο δοκιμαστικό σωλήνα και προσθέτουμε 2 mL νερού αναδεύοντας με υάλινη ράβδο.

2.    Προσθέτουμε 1 mL διαλύματος νιτρικού οξέος ανακατεύοντας καλά.

3.    Βάζουμε τον δοκιμαστικό σωλήνα σε υδρόλουτρο με καυτό νερό.

4.    Παρατηρούμε την εμφάνιση χαρακτηριστικού κίτρινου χρώματος.

Αντίδραση θειούχου μολύβδου

1.    Προσθέτουμε 1 mL ασπραδιού αυγού σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα και προσθέτουμε 1 mL νερού αναδεύοντας με υάλινη ράβδο.

2.    Προσθέτουμε 0,5 mL διαλύματος υδροξειδίου του νατρίου ανακατεύοντας καλά.

3.    Βάζουμε τον δοκιμαστικό σωλήνα σε υδρόλουτρο με καυτό νερό.

4.    Προσθέτουμε 1 mL διαλύματος οξικού μολύβδου και παρατηρούμε την εμφάνιση χαρακτηριστικού καστανού ιζήματος.

Εφαρμογή

Να διαπιστώσετε αν τα παρακάτω τρόφιμα περιέχουν πρωτεΐνες: γάλα, λάδι, ζελατίνη.



[1] Τα σύμπλοκα σχηματίζονται λόγω τις σύνδεσης μεταξύ του ιόντος χαλκού και των πεπτιδικών δεσμών δύο γειτονικών πρωτεϊνικών αλυσίδων. 

[2] Ο χρωματισμός οφείλεται στα αμινοξέα θρυπτοφάνη και τυροσίνη, που πάντοτε βρίσκονται στις πρωτεΐνες, που αντιδρούν με το νιτρικό οξύ και παράγουν κίτρινα αρωματικά νιτροσώματα (π.χ. 3-νιτροτυροσίνη)

[3] Το ίζημα, θειούχου μολύβδου, οφείλεται στο θείο που υπάρχει σε όλες τις πρωτεΐνες στα αμινοξέα κυστεΐνη και μεθειονίνη.

Β. Φύλλο εργασίας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Κροκίδωση και ανίχνευση πρωτεϊνών

1. Κροκίδωση πρωτεϊνών

1.       Τι παρατηρούμε μετά το τέλος του πειράματος σε κάθε δοκιμαστικό σωλήνα; α.).……………………………………………………….……………………………… ………………………….. β.) …………………………………………………………… ……… ………….………………………. γ.) …………………………………………………..………… …………… …………………………..

2.       Που οφείλεται το φαινόμενο και πώς εξηγείται;……… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………

3.       Πώς περιγράφετε ένα πείραμα κατά το οποίο μπορούμε να δούμε την κροκίδωση των πρωτεϊνών του γάλακτος; …………………………………… ……………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………………………

2. Ανίχνευση πρωτεϊνών

1.       Τι παρατηρούμε μετά το τέλος του πειράματος σε κάθε δοκιμαστικό σωλήνα;

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Ασπράδι αυγού

 

 

Ασπράδι αυγού

 

 

Ασπράδι αυγού

 

 

2.       Αφού κάνουμε τα αντίστοιχα πειράματα που αναφέρονται στην δεύτερη στήλη του πίνακα, τι παρατηρούμε σε κάθε δοκιμαστικό σωλήνα που περιέχει τα αναφερόμενα στη πρώτη στήλη του πίνακα 

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Γάλα

Biuret

 

Γάλα

Ξανθοπρωτεϊνών

 

Γάλα

Θειούχου μολύβδου

 

Λάδι

Biuret

 

Ζελατίνη

Biuret

 

 

 

 

 

3. Τι συμπέρασμα βγάζετε από τις παραπάνω παρατηρήσεις όσον αφορά την ύπαρξη πρωτεϊνών σε κάθε ένα από τα αναφερόμενα στην πρώτη στήλη; ………………………………………….……………………………………………………………………..……………………………………………………………….……………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………