Απάντηση

Η απάντηση είναι η (γ): Ο χάρακας θα παραμείνει σε ισορροπία στα δάχτυλα της κοπέλας, καθώς αυτή τα σέρνει για να συναντηθούν. Αυτό μπορεί να φανεί στο video, κάνοντας Click στην παρακάτω φωτογραφία.

Το δάχτυλο που είναι πιο κοντά στο μέσον του χάρακα, δέχεται μεγαλύτερο βάρος με αποτέλεσμα στο σημείο αυτό η στατική τριβή να είναι μεγαλύτερη. Συνεπώς σε αυτό το δάχτυλο ο χάρακας παραμένει ακίνητος («κολλημένος») ενώ από το άλλο άκρο ο χάρακας ξεκινά να ολισθαίνει («γλιστρά»). Αυτό συνεχίζεται μέχρι που το ολισθαίνον δάχτυλο έρχεται πιο κοντά στο κέντρο του χάρακα και..τότε η κατάσταση αναστρέφεται. Το δάχτυλο που προηγουμένως κινούνταν, σταματά να κινείται, και ξεκινά ολίσθηση το άλλο. Έτσι τα δύο δάχτυλα εναλλάξ ολισθαίνουν (γλιστράνε) και σταματούν (κολλάνε) μέχρι που συναντώνται στο μέσον του χάρακα. 

Εάν τοποθετηθεί ένα βάρος στο ένα άκρο του χάρακα, τότε τι θα συμβεί;

Θα συμβεί το ίδιο πράγμα, με μόνη διαφορά ότι τώρα τα δάχτυλα θα συναντηθούν στο κέντρο μάζας του ανισοβαρούς χάρακα  που φέρει το βάρος στο ένα άκρο. Στην απλή περίπτωση που ο χάρακας δεν φέρει βάρος, το κέντρο μάζας είναι το κέντρο του χάρακα. Αυτός είναι κι’ ένας τρόπος να βρίσκει κάποιος το κέντρο μάζας ενός σύνθετου αντικειμένου.