Ερώτηση

Στη φωτογραφία φαίνεται ένα παράξενο κύπελλο, που είναι γνωστό ως «κύπελλο του Πυθαγόρα». Σχεδιάστηκε από τον Πυθαγόρα για να προστατεύσει τους μαθητές του από την υπερκατανάλωση κρασιού, πράγμα που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη νοητική τους απόδοση.

«Ανακαλύφθηκε από τον ίδιο τον Πυθαγόρα. Το κύπελλο σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει ότι οι μαθητές του έπιναν ίσες ποσότητες κρασιού, αποθαρρύνοντας την κατάχρηση αποκτώντας παράλληλα την αίσθηση του μέτρου. Κατασκευασμένο από πηλό, συγκρατεί μια ορισμένη ποσότητα υγρού μέχρι ένα καθορισμένο σημείο. Οποιαδήποτε περίσσεια υγρού προκαλεί την απώλεια ολόκληρου του περιεχομένου.

Αυτό μπορείτε να το δείτε σε video κάνοντας Click στην παρακάτω φωτογραφία.

f4-33.gif

Η ερώτηση σχετίζεται με το πώς είναι κατασκευασμένο το κύπελλο και τι πράγματι συμβαίνει ώστε να προκαλείται άδειασμα όταν υπάρχει υπερπλήρωση (ξεπέρασμα μιας ορισμένης στάθμης).

Η λύση αυτού του προβλήματος, ίσως πρέπει να σχετίζεται κάποιες από τις ακόλουθες έννοιες της φυσικής, που μπορεί να είναι εφαρμόσιμες στην περίπτωση του Πυθαγόρειου κυπέλου: (Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μία).

(α) Αρχή του Αρχιμήδη

(β) Αρχή του Pascal

(γ) Νόμος του Bernoulli

(δ) Αρχή του Σιφωνισμού

(ε) Διάταξη - κοχλία του Αρχιμήδη

(στ) Διάταξη - σωλήνα Venturi

(ζ) Αρχή συγκοινωνούντων δοχείων

Πατήστε εδώ για την απάντηση:

Η. Γαβρίλης

Πηγή:

http://lecdem.physics.umd.edu/images/ArchivedWebsite/outreach/QOTW/arch16/q305.htm