Απάντηση

Η απάντηση είναι η (δ): Επίσης τα (γ) και (ζ) εμπλέκονται στο φαινόμενο. Το εξόγκωμα ("καμπούρα") στο κέντρο του κυπέλλου, που φαίνεται σε διατομή στην κεντρική photo, σχηματίζει μια διάταξη σίφωνα. Η εργαστηριακή εκδοχή του Πυθαγόρειου κυπέλλου φαίνεται στη δεξιά photo, όπου απεικονίζεται η λειτουργία του σίφωνα, και ο τρόπος που αδειάζει το κύπελλο όταν ξεπεραστεί μια ορισμένη στάθμη. Μπορείτε να δείτε το video λειτουργίας του σίφωνα στο Πυθαγόρειο κύπελλο, κάνοντας Click στην κεντρική φωτογραφία.

Ούτε μια σταγόνα δεν διαρρέει από το κύπελλο, μέχρι αυτό να γεμίσει πλήρως. Τότε τίθεται σε λειτουργία η διάταξη του σίφωνα, όλο το περιεχόμενο ρέει προς τα κάτω αφήνοντας το κύπελλο κυριολεκτικά άδειο. Επειδή είναι κατασκευασμένο από πηλό, συγκρατεί ορισμένη ποσότητα κρασιού μέχρι ένα επιθυμητό – προκαθορισμένο ύψος. Κάθε περίσσεια θα προκαλέσει την απώλεια του περιεχομένου από την τρύπα του πυθμένα.

Όσα περιγράφηκαν παραπάνω μπορούμε να τα παρατηρήσουμε στο video που περιγράφει την εργαστηριακή εκδοχή της λειτουργίας του σίφωνα στο κύπελλο του Πυθαγόρα, κάνοντας Click στη δεξιά φωτογραφία. Παρατηρήστε ότι ο σίφωνας δουλεύει μέχρι η στάθμη του υγρού να κατέβει κάτω από άνοιγμα εισόδου του υγρού που υπάρχει κοντά στη βάση του ποτηριού.

 

Αρκετές πληροφορίες για το κύπελλο του Πυθαγόρα, μπορείτε να πάρετε από τη Wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pythagorean_cup

 

Διάφορα video για τη λειτουργία του κυπέλλου του Πυθαγόρα υπάρχουν στο Youtube:

https://youtu.be/ISfIT3B4y6E

https://youtu.be/Ue29soF9E6s

https://youtu.be/A-YMHXuiaWw

https://youtu.be/vmOvA5VlO8U