Ερώτηση

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το εντυπωσιακό παιχνίδι Newtons Cradle με τις συγκρουόμενες σφαίρες. Συνήθως πέντε (εδώ έξι) αναρτημένες σφαίρες εφάπτονται στη σειρά μεταξύ τους. Ανυψώνουμε μία σφαίρα από το ένα άκρο, η οποία πέφτοντας συγκρούεται με τις υπόλοιπες προκαλώντας την ανύψωση μιας σφαίρας από το αντίθετο άκρο. Το ίδιο γίνεται ανυψώνοντας δύο σφαίρες η τρεις. Αυτό μπορείτε να το δείτε σε video, κάνοντας Click στην παρακάτω φωτογραφία που δείχνει τη διάταξη Newton Cradle. Η κίνηση ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις διατήρησης ενέργειας και γραμμικής ορμής κατά τη διαδικασία των συγκρούσεων.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι τροποποιούμε τη διάταξη, με τον τρόπο που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία: Εδώ μία από τις ατσάλινες σφαίρες (η 4η από αριστερά) έχει απομακρυνθεί, και έχει αντικατασταθεί με μία ίδιου μεγέθους σφαίρα από αλουμίνιο η οποία προφανώς έχει διαφορετική μάζα.

Στην περίπτωση αυτή, η τροποποιημένη διάταξη των σφαιρών θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο; Θα λειτουργεί δηλαδή όπως περιγράφηκε αρχικά για τις εφαπτόμενες ατσάλινες σφαίρες ίδιας μάζας; Η εξακολουθητική κίνηση της μιας μπίλιας θα ανυψώνει μια μπίλια από την απέναντι πλευρά; Και τούμπλαλιν..

·     (α) Ναι! Η διάταξη θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο.

·     (β) Όχι! Η διάταξη δεν θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο.

Πατήστε εδώ για την απάντηση.

 

Πηγή:

https://physicslearning2.colorado.edu/QOTWSite/outreach/QOTW/arch2/q029.htm