Απάντηση

 

Η απάντηση είναι: Πλαστικό (το πιο γρήγορο)    Αλουμίνιο = Χαλκός  (πιο αργά)  Σίδηρος (ο πιο αργός).

 

«..Ο σίδηρος 3ος και ο Χαλκός προτελευταίος...όπως λέει ένα ανέκδοτο για τη δημιουργία εντυπώσεων»

 

Αυτά μπορούν να φανούν στα παρακάτω video κάνοντας click στα παρακάτω:

Αλουμίνιο

Χαλκός

Σίδηρος

Πλαστικό

Είναι καθαρό ότι ο πλαστικός σωλήνας θα είναι ο πιο γρήγορος. Επειδή είναι μη μαγνητικό και μη μεταλλικό υλικό, δεν επηρεάζεται από μαγνητικά πεδία.

Είναι επίσης καθαρό ότι ο σιδερένιος σωλήνας θα είναι ο πιο αργός. Είναι Σίδηρο-μαγνητικό υλικό, έλκεται από τους μαγνήτες, σταματά και ποτέ δεν περνά το χάσμα ώστε να πέσει στην τάφρο.

Αμφότερα, το αλουμίνιο και ο Χαλκός είναι μεταλλικά υλικά, και περνώντας μέσα από μαγνητικό πεδίο δημιουργούνται δίνο-ρεύματα στο μέταλλο. Σύμφωνα με τον κανόνα του Lenz τα ρεύματα αυτά δημιουργούν μαγνητικά πεδία που αντιτίθενται στην κίνηση, και έτσι αμφότεροι οι σωλήνες επιβραδύνονται σημαντικά περνώντας μεταξύ των πόλων του μαγνήτη. Ο χαλκός είναι λίγο περισσότερο επαγώγιμος σε τέτοια ρεύματα και έτσι θα πρέπει θεωρητικά να σχηματίζει μεγαλύτερα δινορεύματα, ισχυρότερα μαγνητικά πεδία και συνεπώς να δέχεται μεγαλύτερη δύναμη. Όμως ο χαλκός έχει μεγαλύτερη πυκνότητα – μεγαλύτερη μάζα – μεγαλύτερο βάρος για τον ίδιο όγκο, και έτσι ο χάλκινος σωλήνας επηρεάζεται λιγότερο από τη μαγνητική δύναμη απ’ ότι ο σωλήνας από αλουμίνιο. Φαίνεται ότι αυτές οι δύο αναφερθείσες επιδράσεις αλληλοεξουδετερώνονται τουλάχιστον για την ακρίβεια που απαιτεί το συγκεκριμένο πείραμα. Αν τρέξετε καρέ-καρέ κάθε video, και το αλουμίνιο και ο χαλκός χρειάζονται δέκα καρέ για να περάσουν τους πόλους και να πέσουν στην τάφρο.